Een vernieuwd Kruispunt

Neem gerust eens een kijkje van binnen. Met enige trots laten we u het vernieuwde interieur zien. Op de foto hieronder een impressie.

We zijn met een architect die kerkinterieurs ontwerpt om tafel gaan zitten. Zijn aanpak was, dat hij zei: maak in je hoofd deze hele ruimte leeg. Wat zie je dan voor je? Een ruimte, vier muren, ramen, een plafond. Ga deze ruimte nu herinrichten, ‘out of the box’.

Het enorme ‘podium’ verdween, eenderde van de hele ruimte. De opstelling van de stoelen veranderde: van frontaal, in de richting van de achtermuur, naar diagonaal, in de richting van het grote raam met het kenmerkende kruis. U ziet dat als u vanuit de Van Brakelstraat rechtsaf slaat via de Piet Heinstraat richting Pieter Floriszstraat. Bij de bocht achter de kerk loop je zo tegen dat raam aan.

Binnen in de kerk is dus de loop- en kijkrichting gewijzigd: wie aan de kant van de toren binnenkomt loopt richting het kruis. Dat is symbolisch. Iedereen in deze wereld staat hoe dan ook in een bepaalde verhouding ten opzichte van God (of het Goddelijke, als je dat liever zo zegt). Het kruis symboliseert de aanwezigheid daarvan in deze wereld. Het verwijst naar Jezus, de aanwezigheid van God op aarde.

Ga je naar binnen, dan loop je richting kruis. Maar misschien sta je meer op afstand. De één heeft er niets mee, de ander is zoekende naar het Hogere. De lijn van die loop- en kijkrichting loopt door naar buiten, naar de buurt, naar Alphen. Zoek en je zult vinden. Klop en jou wordt opengedaan. Kom dichterbij en vind het geheim van God.

foto

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *