Zingeving en geestelijke bijstand

Burgemeester Liesbeth Spies zei vandaag: in onze samenleving zijn velen op zoek naar zingeving. Daarom wil zij graag vertegenwoordigers van kerken en andere geloofsgemeenschappen ontmoeten. Daarvoor hebben we al een aantal jaren in Alphen aan den Rijn een platform, Platform Samenleving & Religie. Voorgangers, predikanten en andere geestelijke leiders ontmoeten daar elkaar, samen houden we zo contact met de lokale overheid, de gemeente. We worden er geïnformeerd over allerlei bestuurlijke zaken, vooral over thema’s die ons als kerken raken: armoedebeleid, buurtwerk, jeugdzorg, veiligheid, leefbaarheid, WMO, etc. Het is goed dat overheid en kerken elkaar weten te vinden.

Zo is in dit Platform enige jaren geleden ook het initiatief geboren van een calamiteiten- of rampendraaiboek, waarbij ook wij als geestelijk verzorgers ingeschakeld kunnen worden. Dit gebeurde indertijd naar aanleiding van het schietdrama in de Ridderhof. Toen hebben we tegen elkaar gezegd: gebeurt er ooit weer zoiets ernstigs, dan willen we graag als kerken ook duidelijker betrokken zijn bij de hulpverlening. Uiteraard hopen we dat zoiets nooit meer nodig zal zijn, maar nu is er in ieder geval een goed plan. Om beurten hebben de geestelijk verzorgers ook een telefoon op zak, die mensen die hulp zoeken kunnen bellen.

Verder hebben we contacten met de wijkcoördinatoren, de wijkagent en andere buurtwerkers. We zijn blij dat de burgemeester deze contacten belangrijk vindt. Kerken hebben een groot netwerk en kunnen zo de oren en ogen van de samenleving zijn, die nood of eenzaamheid of andere knelpunten helpen signaleren. Samen verbonden in de buurt, dat is ons ideaal. Hebt u een tip of opmerking, neem dan contact met ons op. We staan u graag te woord.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *