Kerk en buurt

Onlangs was er een feestelijk momentje in Het Kruispunt. Met bloemen en gebak werd gevierd, dat de koffieochtenden voor de Zeeheldenbuurt alweer 10 jaar bestaan. In oktober 2007 bestond de Zeeheldenbuurt 50 jaar, dat was de aanleiding om een koffieochtend te organiseren. De bewoners gaven toen aan, dat ze dat vaker wilden. Vanaf maart 2008 gebeurde dat, in de toenmalige Pius X kerk (nu Het Kruispunt) aan de Van Nesstraat. Toen de kerk gekocht werd door de huidige kerkelijke gemeente, werd dit mede door vrijwilligers van onze kerk maandelijks voortgezet.

Inmiddels zijn de koffieochtenden niet meer weg te denken. Ze zijn allereerst bedoeld als gelegenheid tot ontmoeting. Daarnaast kunnen bezoekers deelnemen aan diverse activiteiten. Zo wordt er rond Kerst en Pasen iets creatiefs gedaan, soms komt er iemand iets vertellen over de historie van Alphen, verder zijn er soms mensen van TOM in de Buurt, woningbouwcorporaties, wijkwerkers en wijkagenten, aanwezig om informatie te geven aan bewoners of met hen in gesprek te gaan.

De koffieochtenden worden georganiseerd door buurtteam De Zeehelden, de kerk is gastadres en levert vrijwilligers. Daarnaast is er ook elke maand een maaltijd voor buurtbewoners in de kerk. Deze activiteit wordt door de kerk georganiseerd.

Wat is het doel? Als kerk zoeken we deze samenwerking, door aan te sluiten bij buurtactiviteiten. We willen hiermee als kerk een partner zijn in de buurt. Vanuit ons geloof vinden we het belangrijk dat er verbinding groeit tussen mensen, in een tijd waarin we vaak erg ‘op onszelf’ zijn. Voor ouderen, maar ook voor jongere mensen, is het soms lastig om het eigen kleine kringetje te doorbreken en anderen te ontmoeten. Eenzaamheid ligt in onze tijd zo maar op de loer.

Van de mensen van de kerkelijke gemeente van Het Kruispunt wonen er niet veel in de Zeeheldenbuurt. Men voelt zich vaak allereerst verbonden met eigen straat en buurt. Daardoor blijft het lastig om telkens mensen te vinden die voldoende gemotiveerd zijn om te zorgen dat de koffieochtenden en maaltijden ook in de toekomst verder zullen gaan. Wij zien het nog steeds als een stukje van onze missie: over je eigen drempel komen, elkaar echt zien staan, je verdiepen je in je medemens. Wat blijkt die dan vaak een boeiende en unieke mens te zijn!

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *