Gezondheid: cadeau of jouw eigen werk?

Op dinsdag 2 oktober jl. waren we als ‘gezicht’ van Het Kruispunt aanwezig op de tweede Net-Werken middag van Gemeente Alphen aan den Rijn voor wijkwerkers en hulpverleners. Thema was ‘positieve gezondheid’. Gezondheid is een hot issue. We ‘moeten’ tegenwoordig gezond zijn. Gezondheid is niet iets wat je nu eenmaal wel of niet hebt, nee, de teneur is dat je jouw gezondheid zelf in de hand hebt of ter hand moet nemen. Je bent er verantwoordelijk voor. Ik kan dat beamen, zij het tot op zekere hoogte. Zelf zie ik mijn gezondheid allereerst als een cadeautje dat ik krijg. Dat is mijn christelijke geloofsovertuiging: geen mens heeft er recht op, en gezond zijn is zeker niet vanzelfsprekend. Mag je het zijn, dan ben je daar blij mee en dankbaar voor. Mensen zijn kwetsbaar, het kan zo maar van de ene op de andere dag anders worden. Dank God dus voor elke dag dat je gezond mag zijn.

Ook is gezondheid iets betrekkelijks en subjectiefs. Er is geen mens zonder kleinere kwaaltjes of pijntjes, die horen er nu eenmaal bij: leven doet zeer. En ook kan de ene mens kan meer hebben dan de ander. Soms komt dat doordat sommigen wel heel veel voor hun kiezen krijgen. Opvallend is dat juist die mensen vaak een enorme veerkracht hebben…

Maar goed, positieve gezondheid dus. Dat is dat je gezondheid meer is dan dat je lichaam het goed doet. De oude Romeinen zeiden het al: mens sana in corpore sano, een gezonde geest in een gezond lichaam. Lichamelijke gezondheid heeft een directe geestelijke of psychische positieve uitwerking, en andersom! Aan zoiets moet je denken bij het concept ‘Positieve Gezondheid’. Kijk maar naar het onderstaande ‘spinnenweb’: als je sociaal meedoet, zal dat absoluut effect hebben op je geestelijke welbevinden, en dat zal je weer helpen lichamelijk gezonder en fitter te blijven.

In de workshop die ik bijwoonde was men enigszins verrast een deelnemer vanuit een kerk in de groep aan te treffen. Jouw werk zit zeker vooral aan de zingevingskant, werd gedacht. Ik kan het niet ontkennen. Bewezen is, dat wie een verhaal kan vertellen waarin zijn/haar leven in een groter en hoger geheel staat, meer ‘aan kan’ en beter ‘meedoet’. Dus ja, met mijn werk als pastor en prediker bied ik zingeving aan. Toch leidt geloven ook tot daden, het motiveert ons om iets te betekenen voor je medemens. Daarom zijn we als kerk ook actief op het punt van sociaal-maatschappelijk meedoen (linksonder in het spinnenweb). De ouderenochtenden voor buurtbewoners en de maaltijden eenmaal per maand zijn er voorbeelden van. Ook kun je nog denken aan ‘kwaliteit van leven’, bijvoorbeeld door de zorg voor mensen in de laatste levensfase.

Kortom, Positieve Gezondheid, ik hoop dat jouw leven zinvoller kan worden, dat je zo meer gezondheid ervaart en mensen ontmoet die om jou geven.

 

 

Afbeeldingsresultaat voor positieve gezondheid

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *