Het licht van Kerst schijnt in de buurt

Een paar dagen voor Kerst. Het is grijs weer, als wij op pad gaan: Hans van Halfje Wit en ik. Samen gaan we langs de winkeliers en horeca in ons mooie straatje. In een paar uur zijn we overal geweest. Overal een praatje gemaakt, koffie gedronken. Wat een veelzijdigheid en veelkleurigheid in één winkelstraatje: doorgewinterde Alphenaren, maar ook Chinezen, Marokkanen, Turken, een Griek… Het grijze weer blijft grijs deze dag, maar de gesprekken met de ondernemers geven er toch kleur aan. En zo schijnt er toch een zonnetje.

Wat willen we? Halfje Wit/Westerhaven, Buurtteam Zeehelden en Kruispunt werkten al een aantal keren samen in het organiseren van de Burendag. Op die dag organiseerden we nu al een aantal keren een straatfeest: kleedjesmarkt, springkussen, schminken, muziek, koffie/thee, hapje/drankje, kortom gezelligheid. De laatste keer was opnieuw een succes, met vele bezoekers, en het cadeautje van prachtig weer. Zo werken we aan verbinding tussen mensen in een buurt. De Van Nes leent zich er echt voor, met al die winkels, restaurantjes, etc. Maar nu willen we proberen alle ondernemers een keer om tafel te krijgen. Wat kunnen we samen doen, voor elkaar betekenen, hoe kunnen ook zij bij dat feest volgend jaar betrokken zijn, dat soort dingen.

Wat hoor je dan? De meesten reageren bijzonder positief. Ja, ik ben er helemaal voor, om eens met z’n allen te overleggen! Ik mis het wel, zegt iemand, een soort winkeliersvereniging of -platform. Dan kun je samen deze straat wat meer ‘op de kaart’ zetten, als gezellige winkel- en uitgaansplek. Ja, een enkeling laat een iets ander geluid horen: al zo vaak iets geprobeerd, maar sommigen willen niet. Als je dan vraagt wanneer dat was, blijkt dat alweer meer dan tien jaar geleden te zijn! Dan is het toch de moeite waard (en hoogste tijd) het weer eens te proberen? Altijd positief en hoopvol blijven! Nieuwe mensen, nieuw elan. Al hangen we maar vlaggetjes over de straat, of verlichting met kerst.

Al een aantal jaren zijn we zo bezig om verbinding te laten ontstaan. In een tijd waarin we vaak ieder voor onszelf gaan, kan dat een verademing zijn. Wat je ook gelooft of niet gelooft, Kerst brengt altijd weer mensen samen. Er is Licht in deze wereld. Ik zie er iets van in die enthousiaste Hans. Zulke mensen, daar word je blij van!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *