Een engel in de straat!

Geen mens die haar ziet. Dat heb je met engelen, je kijkt dwars door ze heen. Maar ik zie haar, bijna elke dag. Daar loopt ze weer. Ze mummelt in zichzelf. Ze rookt een sigaret. Ook als de regen neerklettert en de wind haar striemt. Ze heeft een hoofddoek omgeknoopt, een sliert nat grijs haar plakt op haar wang. Haar jas zit scheef, ze loopt op pantoffels. Altijd heeft ze een versleten boodschappentas bij zich. Ze loopt haastig, alsof de winkels bijna gaan sluiten, haar hoofd naar beneden, kijkend naar de grond. Ineens bukt ze zich, mompelt in zichzelf ¬†(iets van “wat laten ze toch allemaal¬†slingeren”), raapt iets op en stopt het in haar morsige tas.

Ineens begrijp ik het. Het is de straatengel! De zwerfafvalengel! Een bierblikje, een patatbakje, een frisdrankpakje. En: sigarettenpeuken, heel veel sigarettenpeuken (rokers: de ernstigste vervuilers, je peuk die gooi je op straat natuurlijk!). Haar tas moet wel overvol zitten. Mopperend loopt ze verder.

Zo zie ik haar, ’s morgens vroeg al, soms wel vier keer op een dag. Dat er nog zoveel vuil blijft rondwaaien, je staat er versteld van. Deze engel heeft altijd werk. Ze moppert, maar wat zou ze moeten als iedereen zijn rommel in die gele jongens gooit, die er om de 10, 15 meter staan? Nu heeft ze tenminste nog een dagtaak, die straatengel.

Wie is zij? Ze woont ergens hier in de buurt. De Van Nes is haar dagelijkse werkgebied. Is het nog verantwoord dat ze alleen woont? Is er iemand die een oogje in het zeil houdt bij haar thuis waar ze al dat zwerfvuil heen brengt? Wie maakt een praatje met haar? Zelf praat ze met geen mens, ze kijkt naar de grond, op zoek naar haar negotie, ze ziet en spreekt geen mens.

Het is Kerst. Toen het Kerstkind geboren werd, kwam er een heel leger van engelen naar beneden. Niet om straatvuil op te rapen. Maar om een paar jongens van de straat te vertellen: jullie redder is geboren. Hij kwam om het vuil van de wereld mee naar huis te nemen. Geen verheven taak, gewoon engelenwerk, Gods werk.

 

Meer engelen zien? Kom dan op 24 dec. a.s. om 19.00 uur naar Het Kruispunt, Van Nesstraat 2! Kijk op: http://www.gkva.nl/uit/2014/12/wandel-mee-langs-het-kerstverhaal/

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *