Illegaal is toch al strafbaar?

Wat me zo verbaast, maar misschien heb ik iets gemist: hoezo illegaliteit strafbaar stellen? Met mijn boerenverstand zeg ik: illegaal, dat is toch strafbaar?

“In strijd met de wettelijke voorschriften”, zo lees ik in mijn oude woordenboekje. Dat is wat illegaal is. Maar dat is blijkbaar niet het punt. Want hoe kun je nu mensen zo noemen? Je kunt bepaalde handelingen of daden zo omschrijven. Wie koper steelt, doet iets illegaals, maar ben je het dan ook?

Als je het land waar je geboren bent en je leven lang gewoond hebt verlaat, dan heb je daar vast een hele goeie reden voor. Zou jij uit Alphen en Nederland weg willen, behalve als je leven in gevaar is of je toekomstmogelijkheden nihil? Gelukzoekers? Geef ze ’s ongelijk. Tuurlijk, de problemen dáár moeten opgelost worden, dat is altijd verreweg het beste. Maar nu zijn die mensen hier. En nu gaan instanties beoordelen of die goeie redenen wel zo goed waren. En als de uitslag dan is: nee, wij vinden dat je geen goeie reden hebt waarom je hier bent, wat dan? Ja, dan moeten ze dus terug.

Okee, dat kan tot op zekere hoogte nog redelijk zijn, mits dat rechtvaardig is beoordeeld. De vraag is wel: wat is rechtvaardig en wie kan dat beoordelen? Wat als terugkeren nou eens helemaal geen optie is? Omdat je weet: zodra ik uit het vliegtuig stap (bedankt voor het reisje, NL!), staan ze klaar om mij in te rekenen. Want daar ben ik ook al ‘illegaal’…

Zo staat het er voor in NL: ben je deze procedure door, dan kent men geen pardon. Doei! Zoek-t-uit! Wij laten je vallen. Tja, dan ben je dus ineens illegaal. Jij, mens die hier niet mag zijn, jij bent “in strijd met de wettelijke voorschriften”. En dus mogen we jou aangeven,  oppakken, in de cel laten zetten (heb je meteen onderdak…). Wat een cynisch land en volk zijn wij aan het worden. Illegalen strafbaar stellen! Zeggen dat mensen die in strijd komen met de wettelijke voorschriften in strijd zijn met de wettelijke voorschriften… Kan het nog doller?

Er is een nieuw initiatief: een website www.paspoortamsterdam.nl. Illegalen wordt hulp aangeboden, en niet eens “in strijd met de wettelijke voorschriften”! En de kerken? Aanhaken zou ik zeggen. Er is een God die het opneemt voor rechtelozen. “Hij is een God die recht doet aan de verdrukten, brood geeft aan de hongerigen, gevangenen bevrijdt, gebogenen opricht, vreemdelingen beschermt en wie kwaad doen te gronde richt” (te lezen in de Bijbel: Psalm 146).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *