De kerkzwerver

Op een zondag zat hij in de kerk. Hij werd vriendelijk verwelkomd. Henk heette hij. Woonde een paar straten verder. Hij voelde zich direct thuis, zei hij. Wilde zijn leven over een andere boeg gooien. Schoon schip maken. We waren er stil van, van zijn verhaal.

Henk was een echte helper. Hij wilde meteen helpen, met wat ook maar. Hij kon wel wat met muziek. Koffie schenken? Ook goed. Zo zou je er meer willen ontmoeten. Hij bleef komen, kreeg bepaalde taken, was overal bij. Echt een verrijking.

Op een dag belt hij bij me aan. Ik heb een probleem! Oei, kom binnen, we praten erover. Koffie? Een heel verhaal volgt. Had met iemand een of andere ‘deal’ gehad, die kwam nu verhaal halen. Duizend euro, deze week nog! Anders… Ja, zegt Henk, de helft heb ik, de rest komt volgende week beschikbaar, dan krijg je het terug.

Ja, maar luister even, Henk. Geld heb ik wel, tenminste wel wat. Maar ik geef het niet zo maar aan iedereen weg. En: je bent ook nog ’s niet de eerste. Ik wil een luisterend oor voor je zijn, maar geld, nee.

Henk boos. Jij bent een dominee, jullie zijn een kerk! Mooie praatjes over helpen en voor iedereen klaarstaan! Dat noemt zich christen!

Dat doet effe zeer. Met enige moeite kreeg ik hem toch weer de deur uit. Zonder geld (eerlijk gezegd was ik al eens eerder behoorlijk ‘het schip’ in gegaan met iemand die aan de deur kwam…).

Paar dagen later. Ik ontmoet iemand van een andere kerk hier in de plaats. O, zei hij, Henk! Ja, die kennen we. Geholpen door onze schuldhulpverleners. Kwam niet goed. Hij haakte af. Vond dat we niet goed hielpen (als je begrijpt wat ik bedoel…).

Helpende Henk helpt graag, maar zoekt zelf hulp. Wat voor hulp? Kerken zijn z’n laatste hoop. Hij is van harte welkom. Hij voelde zich ook thuis. Toen we geen geld gaven, kwam hij ineens niet meer. Een kerk is een plek waar mensen liefde, aandacht en zorg aan je geven. Maar het is geen bank. Ook geen schuldsaneringsinstantie. Wel geven we iemand graag een maatje. Die zo mogelijk met je meedenkt. Om het op de rit te krijgen. En we schenken koffie en aandacht. Ook wat waard.

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *