Polarisatie

Polen in de buurt? De ‘Pool-arisatie’ van Nederland, volgens sommigen… Nederland raakt gepolariseerd door de komst van Polen en andere ‘MOE-landers. Sommigen moeten er niets van hebben: zijn ze wel te vertrouwen, pakken ze niet onze banen? Vaak zijn het jonge mensen op zoek naar meer toekomst. ’s Avonds hangen ze in hun huizen (of sta-caravans, of ouwe hotelkamers zonder enige voorziening!). Soms luidruchtig, met een biertje meer en de muziek op hard, om tenminste even wat vertier te hebben. Hoe ga je er mee om?

Sommigen ronduit geïrriteerd. Als het gaat om wat wij voelen als overlast, zijn onze lontjes verrassend kort, helemaal als het om ‘polarisatie’ gaat. Wat maakt toch dat veel Nederlanders zo geprikkeld reageren? Die Polen en andere arbeidsmigranten kunnen het toch ook niet helpen? Geef ze eens ongelijk, dat ze hier zoeken naar nieuwe mogelijkheden en toekomst!

Al die ergernis is niets dan polarisatie, maar dan echte polarisatie. Mensen worden tegen elkaar opgezet: wij-zij-denken, denken in groepen, in hokjes en vakjes. Politici die dit vuurtje aanwakkeren, zijn de grafdelvers van de democratie. Als democratie demagogie wordt, volksmennerij, dan krijg je verkettering en vijanddenken. Hebben we dan nog altijd niks geleerd?

En dan zeg ik: weet je wie daar ook aan kapot is gegaan? Jezus. Hij werd weggezet als een crimineel, terwijl hij totaal onschuldig was. En dat niet alleen, hij was de Goedheid zelf! Eén en al liefde, respect, mededogen. Zo zelfs dat hij zijn leven opofferde om ons mensen vrijheid te schenken. We konden maar beter een beetje meer voor die mensen zorgen. Ze gaan echt niet weg, de moelanders zijn medelanders. Ze wonen hier in de buurt, in jouw straat. Zeg eens wat aardigs tegen ze, ook als ze dat misschien nog niet tegen jou deden. Dat is wat Jezus ons leert: groet niet slechts je eigen vriendjes, maar lach eens extra tegen iemand die je eigenlijk niet moet. Kost niks, en het leven wordt er zoveel zonniger van…

(te lezen in de Bijbel: Matteus 5,47)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *