Burgemeester Spies en wethouders op bezoek in de Zeeheldenbuurt

Op donderdag 9 juni kwamen de burgemeester en enkele wethouders en beleidsmedewerkers van gemeente Alphen aan den Rijn op bezoek in de Zeeheldenbuurt. Deze wijk was sinds een aantal jaren een z.g. ISV-wijk. ISV staat voor Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing. Dit betreft overheidsbeleid gericht op stadswijken met relatief veel problemen, in de sfeer van achterstand, sociale en armoedeproblematiek, en verslechtering van de woningen. ISV richtte zich op andere wijken dan de stadswijken die we ook wel kennen als de ‘Vogelaarwijken’. Dat waren grote stadswijken met veel complexere problematiek. ISV betekent, dat de gemeente een aantal jaren geld in deze buurt heeft ge├»nvesteerd om de wijk in een aantal opzichten te verbeteren.

Nu kwam dit gezelschap een kijkje nemen, om zich ook vanuit de buurtbewoners op de hoogte te stellen van verbeteringen. De mensen werden ontvangen in Het Kruispunt. Hier vinden enkele wijkactiviteiten plaats, een samenwerking tussen de kerk en het wijkteam Zeehelden. Er is elke maand een koffieochtend voor ouderen, en er is ook maandelijks een maaltijd voor wijkbewoners. Deze beide activiteiten worden verzorgd door het wijkteam Zeehelden en een aantal vrijwilligers van Het Kruispunt.

De burgemeester en wethouders maakten vanuit Het Kruispunt een wandelingetje door de wijk. Onder meer bezochten ze een kledinguitgifte, verzorgd door een vrouw in de Pieter Floriszstraat. Verbazingwekkend: een flatkelder volgestouwd met kleding, bestemd voor mensen die financieel niet de mogelijkheid hebben om van tijd tot tijd nieuwe kleding aan te schaffen, ook niet voor hun kinderen. Wat deze vrouw doet is werkelijk indrukwekkend! En iedereen was het erover eens, dat dit een prachtig initiatief is en hier meer en betere ruimte voor beschikbaar zouden moeten komen. Laten we het hopen!

Ook bezochten we een ‘stadstuintje’, bijgehouden door bewoners. De wijk ziet er sinds een aantal jaren weer frisser en strakker uit. Flats zijn gerenoveerd, veel huurwoningen hebben nieuwe keukens gekregen, het investeringsbudget is zeker benut. Wel werd duidelijk, dat de wijk nog steeds verborgen armoede en sociale problemen kent. Zeker onder de groeiende groep ouderen is veel eenzaamheid en behoefte aan hulp. Er wordt veel gedaan, daar zijn we blij mee. Er zijn heel wat vrijwilligers actief, ook vanuit de kerken in de wijk wordt het een en ander gedaan. Reden te meer om hier de schouders onder te blijven zetten!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *