Multiculti

De linkse kerk heeft de multiculturele samenleving omarmd, zeggen sommigen. Met ‘kerk’ bedoelen ze dan alles en iedereen die een boodschap uitdraagt, in dit geval dus het ‘evangelie’ van de multiculti-samenleving. Zeker, de echte kerk is inderdaad links (hoewel niet alle). Als je ‘links’ tenminste ziet als sociaal. Want als het goed is, staan gelovigen wel voor verbinding tussen mensen. En voor het opkomen voor mensen die kwetsbaar zijn of afhankelijk van anderen.

En dus staan we voor veelkleurigheid. Als ik alleen al kijk naar onze straat, dan is dat prachtig. Hier wonen of werken Chinezen, Marokkanen, Turken, een Griek, een Italiaan. En ja, vooral ook ‘echte’ Hollanders. Maar die (ikzelf vaak ook moet ik toegeven) zitten de meeste tijd achter hun eigen voordeur en muren. Als je ze al ziet, zijn ze haastig op weg, een groet kan er net af. De Marokkanen en Turken hier zijn juist veel op straat en altijd wel in voor een praatje.

Goed, er zitten wel eens andere kanten aan. Geschreeuw, lawaai tot ’s avonds laat en ook ’s nachts. Een motor die tot diep in de nacht heen en weer crost of onnodig lang stationair staat te draaien. Mensen die de gele prullenbakken niet zien staan, en veel, heel veel sigarettenpeuken. O ja, en de hangers aan de overkant, die niet binnen mogen roken en dat dus luidruchtig buiten doen. Maar ja, mopperen of erover gaan klagen wil ik niet. Dan ben ik weer typisch zo’n zure Hollander. Rommel voor mijn deur ruim ik wel even op, hoor. Kom ik ook eens even op straat.

En ja, dan de Chinezen. Hoeveel er hier wonen, blijft gissen. Soms is er een nachtelijk feest, met zelfs kleine kinderen die midden in de nacht op straat lopen te schreeuwen. De Chinezen bewegen zich binnen hun eigen families, en bemoeien zich niet met anderen. Wel die van de snackbar, die zijn veel gezelliger.

Hoe dan ook, de wereld wordt er zoveel leuker van als je even wat meer moeite doet om elkaar te ontmoeten. Aardig doen kost niks, zei m’n moeder vroeger al. Wat een verzuurde boel is het soms hier in Nederland. En wat zitten juist veel Hollandse dikbuiken vaak in de mopperstand. Daar is toch niks aan? Niks deugt, alles wat mis gaat komt door de buitenlanders of door de regering. Daar draait het altijd weer op uit. Domme praat bij te veel bier. Nee, maak ’s vaker een praatje! En wees ’s wat vaker blij met hoe goed we het hier hebben met z’n allen! Wat zou het hier opknappen!

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *