De hitte zindert van de straat. De zon brandt een gat in de weg. Wat is er aan de hand? Voorlopig een hoop gezelligheid. Hier in de straat leven we nu buiten als in Zuid Europa, waar we net vandaan komen. Daar waar temperaturen als 35 graden C. normaal zijn, en waar de mensen zo verstandig zijn om zwaar werk ’s morgens heel vroeg te doen en op het heetst van de dag in de koele huizen te rusten. Wij niet, wij werken, omdat wij denken in termen van “van 8 tot 5”. Hoe dan ook, de avonden zijn heerlijk, voor of achter het huis, op straat of in je tuin of op je balkon. Er worden biertjes getapt, ijsjes gelikt, vrouwen in jurkjes en mannen in hempies slenteren voorbij.

Wat is er loos met de zon, wat is er mis met het weer? In het oosten hoosbuien en straten blank. En dan weer die ziedende zon de volgende dag. Klimaatpessimisten weten precies hoe het zit. Maar wetenschappers vertellen een te genuanceerd verhaal om bij de borrel even haarfijn uit te leggen dat dit nu de opwarming van de aarde is. Voor mij telt maar één ding: ik geloof echt, dat deze aarde kapot aan het gaan is. Gisteren zag ik nog een docu over vleeseten, ecologische voetafdruk en overbevolking. Ingewikkelde thema’s, maar allemaal leidend naar één boodschap: mijn footprint vraagt om 3 aardes!! Dus als alle 7 miljard mensen willen leven als ik (en dat willen ze, en waarom niet?), dan implodeert onze planeet! Daarom kan ik alleen maar één ding doen: matigen, minder carnivoor zijn, niet vliegen maar treinen (en anders thuis blijven of facetimen), meer lopen en fietsen, etc.

Intussen hebben wij het maar goed hier, ook tijdens hittegolven stroomt het water uit mijn kraan. O ja, ook daar moet ik mee oppassen. Ik las een tip over verkoeling: neem 2 maal daags een koude douche (of zo koud als je aan kunt). Ja, maar al dat water waar steeds meer tekort aan is, zeker op wereldschaal! Douchen dus OK, maar hou het kort (en dus ook koud…). En geniet als je dat mag intussen vooral wel van het leven! Want alles is anders als de zon schijnt! Hemels licht straalt over de mensen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *