Pasen: geloven in het leven als de dood heerst

De eerste berichten over de toedracht van de ramp met het GermanWings toestel in de Franse Alpen komen binnen. Wat is er gebeurd? Werd de co-piloot onwel? Was hij ziek? Waarom was de deur naar de cockpit gelockt? Heeft hij bij zijn volle bewustzijn en doelgericht het toestel naar beneden gestuurd om het op de rotsen uit elkaar te doen spatten?

Hier zijn geen woorden die voldoen. Dit bericht kwam terwijl we dagelijks horen van moord- en lynchpartijen in Irak en Syrië, op zee stervende vluchtelingen, oorlog en bombardementen in Jemen,  troepenbewegingen aan de grenzen van Rusland. Wat mensen elkaar aandoen. Dan kijk je in de peilloze krater van een inktzwarte duisternis. In deze wereld is één de baas: de vorst van de duisternis. In deze wereld heerst één macht: de dood, het ultieme kwaad. Mensen worden als beesten afgeslacht, zegt de Bijbel: niet te vatten!

Nee? Als ik doe alsof ikzelf beter ben en nooit zoiets zou doen of kunnen doen, ben ik dan niet hypocriet? Nee, ik zeg eerlijk: ik ontdek zulke moordgedachten niet in mijn ziel, ook niet als ik probeer in de diepte daarvan te kijken. Toch hebben mijn zonden ervoor gezorgd dat eens een volkomen onschuldige man, die als eerste en enige mens volmaakt goed was, aan de schandpaal genageld werd. Zonden? Ja, in Gods licht zie ik het duister in mijn ziel, een inktzwarte krater, een zuigende draaikolk.

Dan nog kan ik me niet voorstellen dat ik er ooit toe kom om een medemens te doden of daartoe aan te zetten. Maar dat zeg ik niet uit arrogantie. Ik zeg dat niet alsof ik beter ben, erboven sta. Ik zeg dat omdat ik nu vertrouw dat God me behoedt voor vreselijke daden. Waarop ik dat baseer? Op Pasen! Op het geloof dat Pasen betekent dat Jezus bewees Gods Zoon te zijn. Door uit het graf op te staan, de dood, de duisternis en het kwaad overwon. Niet langer ben ik diep in mijn ziel een beest, ik ben een nieuwe mens, opgestaan, vrij!

Opgestaan? Hier haken de meeste mensen af. Maar waar haal je dán in deze wereld je hoop vandaan? Er is hoop. Niet omdat deze wereld het kwaad eens zal weten uit te roeien. Alleen omdat die ene rechtvaardige heeft gezegd: ik kom terug. Bereid je voor!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *