Liefde, het enige antwoord op angst

‘Parijs’… Alleen de naam noemen is al genoeg. Parijs ligt dichterbij dan Beiroet. Ook daar een aanslag, ruim veertig doden. Maar Parijs, dat is toch een stad als bij ons Amsterdam, of Den Haag. Sommigen zijn er geweest of kennen mensen die nu daar zitten. Alles is impact, media-aandacht.

En dat is precies wat terroristen willen bereiken: aandacht, angst. Wat drijft ze? Ik kan niet in hun hoofd kijken. Wel lees ik analyses en commentaren. Ze proberen in de gedachten van die aanslagplegers te kruipen. Wat willen ze?

Met woorden zeggen ze: wij willen de wereld aan god onderwerpen. Maar wat opvalt is dat die god vooral het Westen haat. En dan met name de westerse vrijheden, democratie, welvaart, de wereld van entertainment, van films, muziek en sport. Dat feestje willen ze bederven. Maar waarom zo?

Omdat er nog iets anders meespeelt, iemand anders zeg ik als pastor: de duivel, macht van de duisternis. De Bijbel noemt hem een oer-moordenaar, het kwaad zelve dat in de hoofden van mensen wil kruipen, haat en agressie zaait. En bij de slachtoffers en onschuldigen: angst.

Als ik ’s morgens de deur uit ga, kan ik dat alleen als ik een basisvertrouwen heb. Dat geldt voor iedereen: je vertrouwt erop dat je gewoon over straat kunt en in de bus of trein kunt stappen, daarom doe je dat, dag in dag uit, zonder erbij stil te staan. Een soort basisgeloof.

De kwade demon van de duisternis wil je dat vertrouwen afpakken. Hij wil het als een badkamerkleedje onder je vandaan trekken, zodat jij op je gezicht gaat. Ja, mensen, dat is de waarheid van deze wereld: de macht van het kwaad, die je vertrouwen in mensen (en God) wil ondermijnen.

Hoe ga je ermee om? Ik sprak groepen jongeren, die zeiden: ik laat mijn leven niet verpesten door de hele dag bang te lopen zijn. Dat vond ik een goeie. Maar op grond waarvan kun je dat zeggen? Jij weet toch niet of er niet morgen iemand met een geweer loopt te zwaaien? Absolute veiligheid bestaat niet. In de Bijbel staat: wie op God vertrouwt overkomt niets (Psalm 91). Een leugen? Geschreven door een wereldvreemde dichter? Nee, dat is de waarheid voor wie zich niet door de angst laat overwinnen. In de Bijbel staat ook: angst wordt overwonnen door liefde. Weet je jezelf geliefd, dan geloof je: geen mens kan me dat afpakken, zelfs niet met geweld. Ze kunnen me dood maken, maar in mijn hart bewaar ik mijn eigen geheim. Dat ik geliefd ben.

En ik hoop zo, dat jij die dit leest dat kan zeggen! Ik ben geliefd. Misschien zelfs wel door God…

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *